Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Atslēgvārdi
Arh. V.M. Fernandezs: Pāvestam nepatīk kundziski priesteri
Publicēts 27. oktobrī, 2013.
„Pāvestam nepatīk kundziski priesteri, kuri ir raduši pavadīt dārgus atvaļinājumus, ieturēt maltītes izmeklētos restorānos, piekarināt pie apģērba dārgus juvelierizstrādājumus,” stāsta Argentīnas Katoļu universitātes rektors, arhibīskaps Viktors Manuels Fernandezs.

2007. gadā viņš, pēc kardināla Bergoljo ierosinājuma, palīdzēja izstrādāt Latīņamerikas Bīskapu konferences tikšanās gala dokumentu. Tajā dominēja nākamā pāvesta ideja par to, kādai ir jābūt mūsdienu Baznīcai.

„Baznīcai ir jāiziet no sevis un jāsasniedz visi cilvēki. Lai to panāktu, Francisks lielu uzsvaru liek uz atbilstošu sprediķošanas veidu. Viņš pielieto Vatikāna II koncila piedāvāto kritēriju, kas, diemžēl, bieži tiek aizmirsts. Šis kritērijs ir „vērtību hierarhija”,” intervijā itāļu dienas laikrakstam La Repubblica stāsta arhibīskaps Fernandezs. Ievērojamais argentīniešu teologs uztur ciešus kontaktus ar Romas bīskapu, kurš viņā saskata vērtīgu konsultantu. Fernandezs ir saņēmis arī vienu no pirmajām jaunā pāvesta nominācijām, kurš šī gada maijā iecēla viņu arhibīskapa kārtā.

Rosināts pastāstīt, kur, viņaprāt, īsti slēpjas pāvesta Franciska „revolūcija”, arhibīskaps Fernandezs saka, ka visvairāk par visu tā ir Evaņģēlija sludināšana. „Pāvests aicina atzīt, ka Baznīcas morālās doktrīnas priekšraksti daudzreiz tiek piedāvāti ārpus savas nozīmes konteksta,” saka Argentīnas Katoļu universitātes rektors. „Problēma rodas tad, kad Baznīcas sludinātā vēsts tiek identificēta vienīgi ar šiem aspektiem, kuri pilnībā nespēj atklāt pašas vēsts centru. Tā, piemēram, ja draudzes prāvests liturģiskā gada laikā desmit reizes runā par seksuālo morāli un tikai divas, vai trīs reizes par brālīgu tuvākmīlestību, vai par taisnīgumu, tad trūkst proporcionalitātes. Tāpat, ja viņš pārāk bieži uzstājas pret homoseksuālu pāru laulībām, un pārāk maz runā par laulības skaistumu. Evaņģēlijs aicina atbildēt uz Dieva pestījošo mīlestību, atzīstot Viņu citos un sevī, un tiekties pēc visu kopējā labuma. Šim aicinājumam nekādā gadījumā nevajadzētu piešķirt otršķirīgu nozīmi. Ja tam nav spēka un pievilcības, tad Baznīcas morāle var kļūt kā kāršu namiņš, un šeit slēpjas vislielākās briesmas,” intervijā saka teologs no Latīņamerikas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: